Arjantin Merkez Bankası, para birimlerinin çöküşünün ardından nakit kullanımını kolaylaştırmak için uzun zamandır beklenen bir adımla ülkenin ilk 10 bin peso banknotlarını tedavüle soktu.
Merkez bankası, 20 bin pesoluk banknotun yıl sonuna doğru tedavüle gireceğini söyledi.
Yeni 10 bin peso banknotlar Çin’de devlete ait matbaa tarafından basıldı. Arjantin hükümeti, artan nakit talebinin ulusal darphaneyi zorlaması nedeniyle Çin, Brezilya ve İspanya’da basılan banknotlara bel bağlamış durumda.
200 TL’DEN DAHA DEĞERLİ HALE GELDİ
Banknotlar ülkenin resmi döviz kuruna göre 11 dolar değerinde. Böylece Arjantin’deki en yüksek banknot, Türkiye’deki en yüksek banknotun değerini geçmiş oldu. 200 TL’lik banknot şuanda 6,2 dolar değerinde.
Arjantin’de geçen yıl dolaşıma giren 2 bin pesoluk banknotlar nispeten nadir bulunuyor. 1000 pesoluk banknotlar ise daha sık kullanılıyor. Dolaşımdaki 1000 pesoluk banknotların sayısı 2023’te önceki yıla göre iki katına çıkmıştı.
NAKİT KULLANIMI YAYGIN
Birçok perakendeci kronik ekonomik istikrarsızlık nedeniyle müşterilerden hemen para almayı tercih ediyor. Ayrıca kayıt dışı ekonomi de oldukça yaygın. Bu nedenle ülkede nakit ödemeler hâlâ popülerliğini koruyor
Yüksek enflasyon nedeniyle halk küçük ödemeler için büyük banknot tomarları, daha büyük ödemeler için ise sırt çantaları taşımak zorunda kalıyor.
Merkez Bankası dün yaptığı açıklamada yeni banknotların “kullanıcılar arasındaki işlemleri kolaylaştıracağını ve finansal sistemin lojistiğini daha verimli ve daha az maliyetli hale getireceğini” söyledi.
ARJANTİN’DE SON DURUM
Arjantin pesosu, ağır bir ekonomik krizin hüküm sürdüğü son beş yılda değerinin yüzde 95’ini kaybetti ve yıllık enflasyon oranı mart ayında yüzde 287’ye ulaştı.
Arjantin’in aylık enflasyon oranı aralık ayında yüzde 26 ile zirve yaptı ve mart ayı itibariyle yüzde 11’e düştü. Milei, önümüzdeki hafta yayınlanacak olan nisan ayı aylık enflasyonunun oranının tek haneli rakamlarda olabileceğini söyledi.
Aralık ayında göreve gelen sağcı Başkan Javier Milei’ye göre enflasyonu kontrol altına almanın ve pesoyu istikrara kavuşturmanın yolu, para basmaya olan bağımlılığa son vermekten geçiyor.
Kemer sıkma politikası da mali açığı finanse etmek için para basma hamlelerini sona erdirmeyi öngörüyor. Ancak Merkez Bankası, yurtiçi alacaklılara verilen kısa vadeli borçların faizini ödemek için para basmaya devam ediyor.